
Wij zweren inmiddels bij deze techniek van broodbakken, in een pan. Alleen al om het feit dat het nog nooit mislukt is! Het is zo fijn om de avond van tevoren alle ingrediënten in een kom te doen, en de volgende ochtend het brood af te bakken. Het kost bijna geen tijd en je hebt altijd een heel mooi en lekker brood. Het kan haast niet mislukken dit recept. Wij doen altijd wat havergrutten in het brood, zodat je een heerlijke bite krijgt. Wat wij zo tof vinden is dat er altijd zulke mooie scheuren ontstaan door het rijzen in de oven. Kortom met dit brood kan je voor de dag komen 🙂
Benodigdheden:
ovenbestendige braadpan met deksel (ongeveer ⌀24 cm)
plasticfolie of schone theedoek
bakpapier
Ingrediënten:
300 g speltbloem
145 g boekweitmeel of speltmeel of een andere meel soort
1 tl zout
10 g gist
2 el olijfolie
300 ml water
50 g havergrutten of havermout (door de havergrutten heb je een extra bite aan je brood alsof er kleine nootjes inzitten)
bloem, om te bestuiven
Zo maak je het:
1. Doe de speltbloem, het boekweitmeel, zout, de gist, olijfolie, water en de havermout of havergrutten in een kom. Roer met een houten lepel alles goed door elkaar.
Het deeg moet licht plakkerig aanvoelen.
2. Bedek de kom met plasticfolie of een vochtige theedoek, laat het deeg minimaal 6 uur en maximaal 15 uur staan.
3. Bebloem je handen, haal het deeg uit de kom en maak er een bal van. Bekleed de braadpan met bakpapier, leg de deegbal erin, doe het deksel erop en laat het deeg nog 30 minuten rusten op een warme plek.
4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet de pan met deeg en deksel in de voorverwarmde oven en bak er in circa 40 minuten een prachtig brood van.
Bekijk hier het uitgebreide filmpje hoe je een panbrood maakt. Net iets anders recept maar wel duidelijk 🙂
httpv://www.youtube.com/watch?v=5B0ey4MY4BA
Hai Havermoutje!
Ik blijf maar bakken uit jullie boek! Te leuk! Echt!
Maar een vraagje…ik zou graag zon panbrood willen maken maar dan glutenvrij. Kan dit? Hebben jullie tips? Ik ben zelf niet dol op amandelmeel hebben jullie daar nog vervangers voor?
Het blijft een beetje moeilijk om uit te vinden hoe je nu glutenvrij kan bakken : (. Alvast bedankt!
Groetjes Suzan
Vandaag een variant gebakken met tarwebloem en maismeel..
Mmm.. lekker hoor. Echt fantastisch deze manier van brood bakken!
Hi,
Wat een prachtige site hebben jullie, zowel qua inhoud als vormgeving!
Heb een vraag over het haver boekweit broodje.
Speltbloem blijkt minder gezond dan speltmeel. Zou je in dit brood de bloem volledig of gedeeltelijk kunnen vervangen door speltmeel?
Groet, Natascha
Nee helaas niet er moet namelijk wat bloem in dit brood om het luchtig te makem. Je kam het wel met volkoren spelt makem maar dan wordt het wel een compact broodje, daar moet je vam houden. Liefs!
Wordt er verse gist gebruik? Ik wist niet dat er verschil is tussen speltbloem en speltmeel, verrassend
Hoi Anja,
Nee droge gist.
Je kan ook verse gist gebruiken hoor, maar dan moet je twee keer zoveel doen als droge gist.
Het verschil is dat speltmeel volkoren is en bloem niet. Dat is ook lichter qua kleur en structuur.
Liefs, Pascalle