
Misschien is het jullie opgevallen, misschien niet, maar we hebben de afgelopen maand (juli) flink geëxperimenteerd met steel-cut-oats, oftewel havergrutten en we kunnen alvast verklappen dat we nog genoeg ideeën hebben voor de komende tijd!
Een tijdje geleden waren wij namelijk in Amerika, in NY, en daar hebben we voor het eerst steel-cut-oats gegeten. Het was zo ontzettend lekker en vernieuwend dat we meteen 10 pakken mee naar huis namen. We baalden heel erg toen ze weer op waren en hebben toen een oproep geplaatst op onze website waar we deze steel-cut-oats in Nederland zouden kunnen kopen. Een half jaar ging voorbij zonder enig resultaat en vooral zonder havergrutten :(.
Uiteindelijk zijn we in contact gekomen met De Halm (een super coole graanpletterij helemaal in Heeswijk-Dinter waar ze allemaal biologische granen verwerken. Zij hadden de machines in huis en na wat experimenteren en proeven hebben we samen besloten om dit product ook in Nederland te lanceren en daar zijn we heel erg blij mee want nu kunnen we elke dag havergrutten eten… en nog jullie ook!!! Wat wij zelf het tofste van deze havergrutten vinden is dat het een hele lekkere bite heeft en dat het hele goeie vervanger is voor rijst, couscous, bulghur of bijvoorbeeld quinoa!
Daarnaast gebruiken we natuurlijk ook nog heel veel ‘gewone’ havermout en maken we ook nog veel broden met havermeel en havervlokken.
Oké over tot de orde van de dag, vanochtend hebben wij een (wie is er niet groot mee geworden?) bananabread gemaakt met havergrutten! Heeeel erg lekker als tussendoortje of als lunch met pindakaas of onze favoriet: zelfgemaakte amandelpasta! De steel-cut-oats/havergrutten zorgen voor een bite in de cake maar ook dat de cake een moisty structuur heeft! (We weten het nederlandse woord voor moisty niet.) Heel erg lekkeerr!
Hieronder het recept voor één grote cake of 6-7 grote muffins! Zeker een keertje maken want het is echt heel simpel en je kan ‘m ook invriezen als het te veel is of als je het voor een andere dag wilt bewaren.
Ingrediënten:
70 g havergrutten of 80 g geweekte havergrutten
4 bananen
sap van 1 1/2 sinaasappel
1 ei
2 tl wijnsteen zuurpoeder
250 g speltmeel
1 el kaneel
30 g haverzemelen
1 tl vanillepoeder (zonder suiker)
6 el kokosolie
1/2 tl zeezout
2 fijngehakte paranoten als topping
Zo maak je het:
1. Week de havergrutten door ze min. 4 uur in een kommetje met ruim water te laten weken met een paar druppels citroensap. Spoel ze hierna af en doe ze in een kom. (Let op: deze stap is niet per se nodig maar als je tijd hebt maakt dit je cake net iets lekkerder!)
2. Voeg hierbij de rest van de ingrediënten en meng alles goed door elkaar. Prak de banaan fijn met een vork zodat je een glad beslag krijgt. Je kan het ook in de blender doen maar dan wordt alles wel heel erg fijn en wij vinden het wel lekker als je soms nog een stukje banaan tegenkomt en het is lekker dat de havergrutten nog heel zijn in de cake zodat die nog een bite hebben!
3. Doe de cake in één bakvorm of in ongeveer 6-7 grote muffinvormpjes en strooi hier de fijngehakte nootjes overheen als topping. Bak de cake in circa 40 min. op 180 graden.
4. Bedek de cake na ongeveer 25-30 minuten de cake met aluminiumfolie zodat deze niet zwart wordt. Als je wilt weten of de cake klaar is prik je met een satéprikker in de cake, als er niks meer aan zit is deze klaar! Tadaaa!
Smullen maarrr!
Hi Havermoutje,
Lekker die havergrutten en ook zulke originele leuke recepten! Chapoo!
Wel even n vraag over het bananenbread recept. Moet er echt een halve eetlepel zout in of n halve theelepel? De sinaasappel gaat deze in stukjes er door of alleen het sap?
Ga het morgen maken en de bietjes steel cut oats als ontbijt :-))
Groet Petra
Hi Petra! Dank je wel 🙂
Het is inderdaad een halve tl en het sap van 1 1/2 sinaasappel! We hebben het recept aangepast je bent een topper! Liefs
Hii havermoutje,
Wauw ik ben zn fan van jullie ! Kan zelf ook echt niet meer zonder havermout, haha. Nu heb ik alleen wel de vraag dat als ik deze ga maken en 80gr geweekte havergrutten wil gebruiken moet ik dan 80gr laten weken of moet het na het weken 80gr zijn? Als het het laatste is hoeveel gram moet ik dan laten weken zodat het 80gr word??
Alvast heel erg bedankt!
Liefs, Kim
Hi Kim!, Dank je wel??
je kunt in dat geval 70gr grutten wellen voor 80gr gewelde grutten!! Liefs