
Deze havermout bagels zijn echt de moeite waard om eens te maken! Door de eieren en het hele kleine beetje honing dat in de bagels zit zijn ze heerlijk zoetig en zacht. Zelf eten wij de bagels met kaas en tomaat of hummus en avocado. Appelstroop kan natuurlijk ook š
Het is best een klein werkje om ze te maken, vooral omdat je het deeg moet laten rusten, dan weer moet koken in water en nog afbakken maar dan heb je ook wel echt iets heul lekkers!Ā Een ideaal receptĀ om eens te maken voor een zondag middag lunch. En het is heel erg leuk om te doen omdat je in elk stadium je deeg weer ziet veranderen. Als je nu geen zuurdesem hebt kan je ook in plaats van zuurdesem meer gist toevoegen en iets meer meel (zie het recept). De bagels worden dan wel ietsje minder luchtig dan met zuurdesem maar alsnog zijn ze dan heel erg lekker!
Ingrediƫnten:
400 g (spelt)bloem
100 g havermeel
200 ml water
100 g zuurdesem (als je geen zuurdesem gebruikt maak het dan met 50 g extra speltbloemĀ en 50 g extra water en 5 gram gist meer dan hieronder aangegeven, dus in totaal 7 gram gist)
2 g gedroogde gist
10 g zout
20 g honing
2 eieren
25 g roomboter of kokosolie
(optioneel) topping:
1 ei
havervlokken om je bagels mee te ‘versieren’
Zo maak je het:
- Doe alle ingrediënten in een kom behalve de boter of olie en kneed alles heel goed door.
- Verwarm de boter/kokosolie en voeg deze toe aan het deeg en kneed dit er goed doorheen.
- Bebloem je werkblad en je deeg. Maak nu een bolĀ van het deeg, en vorm hieruit 8 stukken en laat dezeĀ circa 15 minuten rusten.
- Nu ga jeĀ de bagels vormen. Maak 8 mooie bolletjes. Gebruik nog wat bloem als de bolletjes aan je handen blijven plakken.
- Nu duw je 1 vinger in je bolletje zodat er een gaatje ontstaat. Dit gaatje ga je helemaal oprekken tot je een gat hebt van circa 10 cm. Doe het oprekken voorzichtig. Als je alle bagels hebt gemaakt laat je deze nog circa 30 minuten rusten.
- Zet een pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Nu ga je de bagels 1 voor 1 in het water schuiven met een spatel. Laat de bagels Ā 1.30min. koken. Haal ze er daarna uit en laat afkoelen op een rek of rooster.
- Verwarm je oven alvast voor op 200 graden. Klop een ei los met een vork of een garde. Gebruik je handen of als je dat hebt een kwastje om je bagels in te smeren met het losgeklopte ei. Nu kan je er havervlokken overheen strooien. Je kan natuurlijk ook zaadjes, pitjes of nootjes toevoegen als je dat lekker vindt.
- Leg de bagels op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak de bagels circa 20 minuten goudbruin! Eetsmakelijk! x
Comments