
Zoals velen van jullie waarschijnlijk al weten bak ik al heel lang mijn eigen brood. Ongeveer zes jaar geleden had ik zelfs een eigen broodbakkerijtje in Ilpendam. Je kon toen een abonnement bij mij nemen en dan bezorgde ik ’s ochtends vroeg een vers gebakken broodje. Ik denk dat mijn liefde voor brood daar is begonnen.
De afgelopen jaren ben ik doorgegaan met bakken en heb steeds weer nieuwe technieken geleerd en ontdekt. Zoals bijvoorbeeld ons panbroodje met havermout. Een broodje dat je niet hoeft te kneden en in een pan in de oven bakt.
Ondanks al die broden had ik nog maar weinig zuurdesem broden gebakken. Daarom leek het mij super leuk om aan het ”Bakery Institute” in Zaandam een korte maar intensieve cursus te volgen waar ze dieper ingaan op de techniek van brood bakken. Het was een cursus voor de thuisbakker, dus is helemaal gericht op dat je er thuis verder mee aan de slag kunt. Ook krijg je een stukje theorie, wat super in interessant is als je je wilt verdiepen in het hele proces. Wat gebeurt er eigenlijk tijdens het rijzen van het brood en wat gebeurt er in de oven. Wat is beter, gist of desem en wat is het verschil daartussen? Dat was echt heel interessant om te leren. Nu ik een tijdje thuis zelf brood bak merk ik dat ik echt veel heb geleerd en het meteen thuis kan toepassen. M’n zuurdesem broden zijn zichtbaar verbeterd! Dat is zo leuk! Binnenkort ga ik met de expertise die ik heb opgedaan broden bakken met havermout. Tijdens de cursus werken ze vooral met witte melen dus dat is ook de reden vandaar dat er in dit recept geen havermout zit! Maar blijf ons volgen want die haverbroden gaan er zeker komen!
Hieronder deel ik een recept met je. Je hebt wel zuurdesem nodig voor dit broodje, maar je kan ook een poolish maken, als je geen zuurdesem hebt. Nu denk je misschien Poolish??? Wat is dat?Dat leg ik ook hieronder uit! Heb je vragen? Stel ze hieronder in de comments of reageer even op de foto op instagram!
PS wil je nou zelf ook zo’n cursus doen? Check dan deze website van de Bakery Institute 🙂
Liefs en veel succes !
Dit is het recept voor een heerlijk broodje van spelt
Benodigdheden:
plastic folie
(pizza) steen voor in de oven, dit is het beste voor een mooi broodje maar je kan ook op een bakplaat bakken. Zorg dan wel dat je deze goed inbloemd oliet of leg een stukje bakpapier erop anders schroeit de onderkant van je brood vast aan je bakplaat
nauwkeurige weegschaal
Ingrediënten voor 3 broden:
(Als je nu helemaal de moeite neemt om dit brood te maken, maak er dan meteen drie. Je kan de broden heel makkelijk invriezen. Je kan er ook voor kiezen om 1 heel groot brood te maken of 2 iets grotere! Succes)
189 g speltmeel (volkoren)
63 g roggemeel
378 g spelt of tarwebloem
315 g poolish of zuurdesem
14 g zout
3 gram gedroogde gist of 6 gram verse gist
315 ml water
94 ml inwaswater
Ingrediënten poolish (voor als je geen zuurdesem hebt):
94 g spelt- of tarwebloem
94 g roggemeel
0,2 g gist
189 ml water
Zo maak je de poolish:
1. Laat de gist oplossen in het water en meng alle ingredienten goed door.
2. Laat de poolish overnacht staan op kamertempratuur
Zo maak je het:
- Meng alle ingrediënten.
- Kneed ongeveer 10 minuten goed door totdat je deeg haast niet meer plakt.
- Voeg nu het inwaswater beetje voor beetje toe en kneed door totdat het water helemaal is opgenomen. Doe dit in ongeveer 5 minuten. In totaal kneed je het deeg ongeveer 15 minuten.
- Laat het deeg nu 90 minuten rusten in een kom (1 keer vouwen na 30 minuten) of in een bak met plastic folie er overheen.
- Verdeel het deeg in 3 stukken en bol het deeg op. Laat de 3 bollen nog 20 minuten rijzen.
- Vouw het deeg een paar keer dubbel. Duw niet al te hard, doe het voorzichtig. En laat nu 60-90 minuten narijzen en schiet ze daarna de oven in. Bak de broden circa 30 minuten op 235 graden.
Et voila!
Dit broodje wil ik gaan maken! Een vraagje nog, wat is inwaswater?
Dat is ook gewoon kraanwater.
Inwaswater zorgt ervoor dat je brood minder snel uitdroogt, dus is het langer houdbaar.