Vier dagen geleden hebben we een Haver- Spelt-Broodje gebakken. Die vonden we zo lekker dat we die vandaag weer gemaakt hebben. Het is hetzelfde broodje op één ingredient na. Namelijk biologische bloemetjes honing. Hierdoor is het brood net is zoeter. Heerlijk voor op zo’n zonnige zondag als vandaag! Het recept vind je hieronder:
Ingrediënten
•50 gram havermeel
•50 gram havervlokken
•100 gram speltbloem
•100 gram speltmeel
•snufje zout
•chiazaadjes
•200 ml lauwwarm water
•10 gram gist
•1 el biologische bloemetjes honing
Zo maak je het:
- Los de gist op in het water. Los hier ook de el honing in op.
- Doe al het meel erbij kneed het goed totdat het deeg een goede bal wordt die niet plakt (zelf gebruiken wij hier een Kitchenaid voor met kneedhaken).Het verschilt soms een beetje hoeveel water je moet toevoegen maar hou gewoon de structuur van het deeg in de gaten. Dit is een een proces wat je door veel brood bakken gaat herkennen! Belangrijk is dat je het deeg gewoon kan kneden maar dat het niet aan je handen plakt. Plakt het wel? Voeg dan nog wat speltmeel of bloem toe.
- Laat het deeg een half uur rijzen, kneed het nog een keer kort, rol het door de chiazaadjes heen en laat het 45 min rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld bij de kachel of achter het raam in de zon).
- Doe het brood daarna in de oven, voorverwarmt op 175 graden en bak het 30 minuten! Successi!
Fleur zegt
Hoihoi! Even een vraagje: gaat het hier om havermoutvlokken of echt havervlokken? En, maakt het veel verschil in het recept?
Havermoutje zegt
HiHi!
Je kunt ze gewoon allebei gebruiken hoor! Geen enkel probleem! Wij gebruiken zelf geplette haver, daar zit net iets meer smaak aan. Maar je kunt ook gewoon havermout vlokken gebruiken! Succes 🙂
Thea zegt
enig idee waarom mijn broodje na een half uur nog zo bleekjes eruit ziet. op de foto is die van jullie mooi bruin. hoe groot is het bakblik waar jullie het deeg in doen?
Havermoutje zegt
Houd het broodje in de gaten en laat het nog iets langer in de oven. Iedere oven verschilt weer een beetje. Met brood komt het aan op de details!
Liefs
Beau Leijten zegt
Hoi,
ik wil straks dit broodje maken. Maar ik heb een cakeblik van ongeveer 25 cm is dit recept daar genoeg voor?
Beau
Havermoutje zegt
Het broodje zal dan iets platter en langer worden maar je kunt het gebruiken!