• BLOG
  • RECEPTEN
    • KOOLTJE
    • HAVERMOUTJE
    • HAVERGRUTTEN
    • NOOTJE
  • MAAK HET ZELF
HAVERMOUTJE!

BLOG

Boekweit-Haver-Panbroodje

Brood blijft iets magisch. We bakken het heel erg graag. Al is het alleen maar voor de heerlijke geur in het huis.

Als je routine in het bakken hebt zal je zien dat het maar een paar simpele handelingen zijn die haast geen tijd in beslag nemen. Brood bakken is een kwestie van routine. Het is natuurlijk handig als je grote verpakkingen koopt zoals een zakje gist bij de turk van 100 g en een kilo meelzak. Deze ingrediënten blijven heel lang goed en zo kan je altijd direct aan de slag! Hier een heel simpel recept voor een panbrood! Een favoriet basis-recept van ons! Bekijk ook de video onder het recept. Je hoeft alleen de zongedroogde tomaatjes en de olijven uit het filmpje niet toe te voegen voor dit basisbrood.
Succes en dikke liefs!

BENODIGDHEDEN
ovenbestendige braadpan met deksel met een doorsnede van 24 cm plasticfolie of schone theedoek
bakpapier

INGREDIËNTEN
300 g speltbloem
145 g boekweitmeel of speltmeel of een andere meel soort
1 tl zout
10 g gist
2 el olijfolie
300 ml water
50 g havergrutten
bloem, om te bestuiven

Zo maak je het:
1. Doe de speltbloem, het boekweitmeel, zout, de gist, olijfolie en het water in een kom. Roer met een houten lepel alles goed door elkaar.
Het deeg moet licht plakkerig aanvoelen.
2. Voeg nu de olijven, kappertjes en de pistachenoten toe. Roer nog even door. Bedek de kom met plasticfolie of een vochtige theedoek, laat het deeg minimaal 6 uur en maximaal 15 uur staan.
3. Bebloem je handen, haal het deeg uit de kom en maak er een bal van. Bekleed de braadpan met bakpapier, leg de deegbal erin, doe het deksel erop en laat het deeg nog 30 minuten rusten op een warme plek.
4 Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet de pan met deeg en deksel in de voorverwarmde oven en bak er in circa 40 minuten een prachtig brood van.

Zo simpel maak je een panbrood!

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment
Previous
Next

Laat een antwoord achter aan Sanne Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Mazarine zegt

    25/07/2015 om 17:17

    Beste mensen van Havermoutje,

    Denken jullie dat het ook mogelijk is het speltmeel te vervangen door bijvoorbeeld havermeel of een ander glutenvrij meel, of denken jullie dat het brood dan niet goed lukt?

    Vriendelijke groetjes,
    Mazarine

    Beantwoorden
    • Havermoutje zegt

      27/07/2015 om 10:12

      Hoi Mazarine,
      Wij vermoeden dat het brood dan niet goed genoeg zal rijzen dus
      het zou zonde zijn van je ingrediënten om het te proberen!
      Liefs

      Beantwoorden
  2. Astrid zegt

    28/07/2015 om 15:00

    Is het ook mogelijk om dit brood in een gewone bakvorm te doen? Bijv. een taartvorm zodat het brood wel rond wordt.
    Ik heb namelijk geen kleine braadpan die in de oven kan. Maar ik wil dit brood wel heel graag uitproberen. Wat raden jullie mij aan?

    Vriendelijke groet,
    Astrid

    Beantwoorden
    • Havermoutje zegt

      30/07/2015 om 08:36

      Hoi Astrid,
      Het is echt een panbrood en doordat je de deksel op de pan houdt circuleert de warmte gelijkmatige in de pan. Een oven in een oven eigenlijk. Dus om op je vraag terug te komen denken we niet dat het brood goed zal rijzen, maar het is altijd het proberen waard! Liefs

      Beantwoorden
  3. Marianne zegt

    18/08/2015 om 15:30

    Kan het zijn dat er minder water moet worden gebruikt dan 400 ml?
    Ik heb het gemaakt met 400 maar het deeg was veel te nat 🙁

    Beantwoorden
    • Havermoutje zegt

      22/08/2015 om 10:51

      Hoi Marianne,
      Je hebt gelijk we hebben het aangepast! Bedankt:)
      Liefs

      Beantwoorden
  4. Sanne zegt

    25/10/2015 om 08:35

    Wil ik graag ook eens maken! Ik heb bij brood bakken gemerkt dat de soort gist erg belangrijk is. Wat voor gist gebruiken jullie? Jullie brood ziet er overheerlijk en super mooi gerijst uit!

    Beantwoorden
    • Havermoutje zegt

      31/01/2019 om 16:15

      van brugman

      Beantwoorden
  • BLOG
  • RECEPTEN
    • KOOLTJE
    • HAVERMOUTJE
    • HAVERGRUTTEN
    • NOOTJE
  • MAAK HET ZELF

ZOEKMACHINE

© Atelier Kok & Bonnier 2025