
Zweedse kaneel rolletjes!
Laatst waren wij bij het Scandinavian Embassy in Amsterdam, een leuk koffie en lunch tentje. Daar aten we heerlijke Kanelbullar. Dat zijn zoete broodjes met kaneel en kardemon kruiden uit Zweden. Echt heerlijk voor op een zaterdag of zondagochtend bij een kopje koffie. Als we op zo’n nieuwe plek komen zijn we altijd weer geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan om te kijken of we ook zo iets lekkers kunnen maken met havermout!
Na een paar mislukte experimenten is het uiteindelijk toch gelukt om deze heerlijke bus of rolletjes zelf te maken 🙂 Het recept delen we heel graag met jullie…
Ingrediënten:
- 250 ml amandelmelk
- 7 g gist
- 65 g bruine basterd suiker (of rietsuiker/oersuiker/kokosbloesemsuiker oid)
- 200 g havermoutmeel (maal havermout fijn in een koffiebonen-maler, dat werkt echt super, je kan eventueel ook een blender gebruiken maar werkt iets minder fijn dan een koffiebonen-maler)
- 200 g speltbloem
- 1 el kaneel
- 1/4 tl zout
- 75 g boter voor het deeg (je kan geitenboter gebruiken of roomboter of elke andere soort boter die je wenst)
Vulling:
- 65 g boter voor de vulling (je kan geitenboter gebruiken of roomboter of elke andere soort boter die je wenst)
- 65 g bruine basterd suiker (of rietsuiker / oersuiker / kokosbloesemsuiker oid)
- 1 el kardemon
Zo maak je het:
- Doe de amandelmelk in een pannetje en laat het lauwwarm worden.
- Voeg de gist bij de amandelmelk samen met 1 el basterdsuiker (de rest van de suiker gebruik je later in het recept) en roer circa 5 minuten goed door zodat de gist helemaal is opgelost.
- Doe de speltbloem samen met het havermoutmeel, het kaneel, zout en boter in een kom. Kneed dit goed door elkaar, dit kan met je schone handen of eventueel met een kneedhaak als je dat hebt.
- Voeg vervolgens de amandelmelk toe aan het meel-mengsel en kneed nogmaals goed door elkaar. Laat het deeg nu circa 45 minuten rusten.
- Nu gaan we de vulling maken. Smelt in een pan de boter en voeg hierbij de suiker en de kardemon.
- Na circa 45 min. haal je het deeg uit de kom en kneed je het nogmaals goed door. Rol nu het deeg uit tot een grote rechthoek.
- Smeer het deeg helemaal in met de vulling die je net hebt gemaakt. Je kan dit met een lepel doen.
- Vervolgens rol je het deeg helemaal op tot een rolletje.
- Dit rolletje snijdt je nu in allemaal plakjes. De plakjes leg je in een ovenschaal bekleed met bakpapier en laat je nog even 20 minuutjes staan met een vochtige theedoek er overheen. Daarna bak je ze in circa 20 tot 30 minuten goudbruin op 200 graden.
Je kunt de broodjes heel makkelijk invriezen als je er te veel hebt gemaakt of mee nemen naar je werk 😉 dan kom je helemaal de bom voor de dag!
Vergeet niet hieronder een berichtje achter te laten!
Heerlijk!