Baking Sunday!! Vandaag hebben we een totaal nieuw brood gebakken.
Geloof het of niet je hoeft dit brood niet te kneden! Brood bakken is normaal gesproken best ingewikkeld maar dit brood kan bijna niet mislukken! Ook het bakproces is bijzonder. Je doet het deeg namelijk in een braadpan of gietijzeren pan met deksel in de oven. Let op dat er geen plastic handvatten of andere plastic elementen aan de pan zitten (smelt namelijk in de oven en is niet gezellig :)). Hieronder het recept!!
Benodigdheden:
Braadpan of
Gietijzeren pan
Bakpapier
Ingrediënten:
300 g speltbloem
145 g boekweitmeel
1 tl zout
10 g droge gist
400 ml water
2 el (bloemen) honing
50 g haverzemelen
70 g gedroogde cranberry’s
50 g hazelnoten
Zo maak je het:
- Doe de speltbloem, boekweitmeel, zout, gist, honing en het water in een kom.
- Roer met een houten lepel door het deeg en roer alles goed door elkaar heen. Het deeg moet licht plakkerig aanvoelen.
- Voeg nu de haverzemelen, cranberry’s en de hazelnoten toe.
- Bedek de kom met plastic folie of een vochtige theedoek en laat het minimaal 6 uur en maximaal 15 uur staan.
5. Bebloem je handen en haal het deeg uit de kom en maak er een bal van. - Doe de deegbal in de met bakpapier bekleedde pan doe de deksel erop en laat het nog 30 minuten rusten op een warme plek.
- Doe de pan met het brood in een voorverwarmde oven en bak het brood circa 40 minuten op 200º met de deksel op de pan. Eetsmakelijk! Laat je ons weten of het gelukt is? Dikke liefs!
saskia de bruin zegt
Hoi Pascalle & Mathijs
kan ik ook havermout gebruiken of havervlokken?
groetjes
Havermoutje zegt
Hoi Saskia,
Ja dat is een hele goede variatie!
Liefs
saskia de bruin zegt
en….. nog een vraagje, moet de deksel bij het bakken op de pan blijven?
Havermoutje zegt
Ja zeker! Met deksel en al de oven in!
Anne zegt
Wauw dat klinkt vet cool! Ik ga het x proberen..
Havermoutje zegt
Yeah!
Marion zegt
Wat leuk! Ik ga het morgen proberen. Zou ik de speltbloem door iets anders kunnen vervangen zodat het een glutenvrij brood wordt?
Havermoutje zegt
Hi Marion,
Helaas zal dat moeilijk gaan want dan rijst het deeg niet. We zijn wel bezig met een glutenvrij broodje en dan zonder gist.
Liefs
Marion zegt
Dank je! Jammer dat het niet te vervangen is. Ik ga dit brood zeker uitproberen voor mezelf maar m’n dochter mag geen gluten en ik heb nog geen een brood gevonden die ze lekker vindt, zo lastig!
Bea zegt
Lijkt me heel lekker!
Vraagje; bij de ingredienten staat speltbloem en bij de werkwijze staat speltmeel. Welke kan ik het beste gebruiken?
Havermoutje zegt
Speltbloem 🙂 Liefs
Kelly zegt
Kan ik ook speltmeel gebruiken ipv speltbloem? En hoe meet je 10 gram gist? Ik heb alleen van die zakjes van 7 gram. En door wat kan ik de haverzemelen vervangen? Appelvezels?
Havermoutje zegt
Hi Kelly,
Je moet speltbloem gebruiken anders rijst het brood niet goed. Met een elektrische weegschaal kun je gist wegen. Haverzemels zou je er ook uit kunnen laten. Het is een toevoeging wat het brood gezonder maakt maar niet per se noodzakelijk! Liefs
Kim zegt
Hii hoe groot moet de braadpan zijn ??
Liefs
Havermoutje zegt
Hi Kim!!
De braadpan moet een doorsnee hebben van ongeveer 24cm! Liefss