
Haverzemelen zijnĀ het gezondste onderdeel van de haverkorrel. Het bevat de meeste voedingsstoffen.
Vandaar dit heerlijk gezonde haverzemelen broodje! Brood kost altijd veel tijd om te maken, daarom maken wij ook altijd meteen 3 broden. Dan ben je meteen klaar voor de hele week š je kunt ze namelijk heel makkelijk invriezen. Als je dit recept verdubbeld kan je er makkelijk 3 broden van maken.
Benodigdheden:
Mengkom
optioneel maar wel heel lekker is een pizzasteen waar je het brood op kan bakken
anders kan je een bakplaat bebloemen, of er bakpapier op leggen
Ingrediƫnten:
150 g haverzemelen
300 g speltbloem
50 g roggemeel (of ander volkoren meel bijvoorbeeld spelt of tarwe)
320 g water
100 g zuurdesem of 2 el gedroogd zuurdesem poeder (dit koop je bij de biowinkel)
6 g gist als je zuurdesem gebruikt,Ā of 10 gram gist als je geen zuurdesem gebruikt maar de zuurdesem poeder
Hier zie je een voorbeeld van die gedroogde zuurdesem, vaak hebben ze verschillende merken bij de biologische winkels.
https://www.biologischetoko.nl/gedroogde-zuurdesem
10 g zout
Zo maak je het:
- Meng alle ingrediƫnten in een mengkom.
- Kneed het deeg ongeveer 10 minuten goed door totdat je deeg (haast) niet meer plakt.
- Laat het deeg nu 45Ā minuten rusten in de mengĀ kom.
- Haal het deeg nu uit de kom en vouw het deeg een paar keer dubbel op een bebloemd werkvlak. Als het deeg aan je handen plakt voeg dan wat extra bloem toe. Duw niet al te hard, doe het voorzichtig. Maak een grote bol van het deeg en laat nu 60-90 minuten narijzen en schiet ze daarna de oven in. Bak de broden circa 30 minuten op 230 graden op een pizzasteen of op een bebloemde bakplaat of eventueel op een bakplaat bekleed bakpapier.
- Laat de broden afkoelen voordat je ze aansnijd.
Vraagje!
Geen idee hoeveel van jullie brood bakken leuk vinden of er meer van zouden willen leren. We hebben namelijk nog nooit uitgelegd hoe je zelf een zuurdesemstarter maakt waar je heerlijke broden mee kan bakken. Mocht je het leuk vinden om dat te leren of er meer over te lezen, laat ons weten dan kunnen we binnenkort daar een blog over schrijven! Liefs!
Comments