
Ingrediënten:
400 g (spelt)bloem
100 g havermeel
200 ml water
100 g zuurdesem (als je geen zuurdesem gebruikt maak het dan met 50 g extra speltbloem en 50 ml extra water en 5 gram gist meer dan hieronder aangegeven, dus in totaal 7 gram gist)
2 g gedroogde gist
10 g zout
20 g honing
2 eieren
25 g roomboter of kokosolie
(optioneel) topping:
1 ei
maanzaad om je bagels mee te ‘versieren’
Zo maak je het:
- Doe alle ingrediënten in een kom behalve de boter of olie en kneed alles heel goed door.
- Verwarm de boter/kokosolie en voeg deze toe aan het deeg en kneed dit er goed doorheen.
- Bebloem je werkblad en je deeg. Maak nu een bol van het deeg, en vorm hieruit 8 stukken en laat deze circa 15 minuten rusten.
- Nu ga je de bagels vormen. Maak 8 mooie bolletjes. Gebruik nog wat bloem als de bolletjes aan je handen blijven plakken.
- Nu duw je 1 vinger in je bolletje zodat er een gaatje ontstaat. Dit gaatje ga je helemaal oprekken tot je een gat hebt van circa 10 cm. Doe het oprekken voorzichtig. Als je alle bagels hebt gemaakt laat je deze nog circa 30 minuten rusten.
- Zet een pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Nu ga je de bagels 1 voor 1 in het water schuiven met een spatel. Laat de bagels 1.30min. koken. Haal ze er daarna uit en laat afkoelen op een rek of rooster.
- Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. Klop een ei los met een vork of een garde. Gebruik je handen of als je dat hebt een kwastje om de bagels in te smeren met het losgeklopte ei. Nu kun je er maanzaad overheen strooien. Je kan natuurlijk ook andere zaadjes, pitjes of nootjes toevoegen als je dat lekker vindt.
- Leg de bagels op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak de bagels circa 20 minuten goudbruin! Eetsmakelijk! x
Comments