
Deze glutenvrije havercake is een heerlijke cake om eens te ballen. Ten eerste is dit echt een toprecept die het altijd goed doet als je mensen over de vloer krijgt of iets lekkers wilt serveren op je verjaardag! Maar deze cake is ook heerlijk als je niet jarig bent of iets bijzonders hebt maar gewoon iets lekkers wilt hebben voor bij de koffie. Deze cake kan je natuurlijk ook maken met gewone havermout, die niet per se vrij is van gluten. Daarnaast kan je de vijgen achterwege laten als je dat zou willen en kunnen vervangen door bijvoorbeeld dadels, rozijnen, abrikozen, kokosstukjes of je kan het fruit zelfs helemaal achterwegen laten. Dus heb je niet alle ingrediënten in huis, dan kan je deze cake misschien alsnog maken.
Ook is de ‘frosting’ een extra luxe voor op de cake en absoluut geen must. Zonder de ‘frosting’ is de cake ook heerlijk en eigenlijk ook wel wat gezonder!
Aan de slag! Liefs en veel succes.
Glutenvrije haver vijgencake
Ingrediënten
200g geraspte wortel
100 g gedroogde vijgen
250 g glutenvrije havermoutmeel (havermout gemalen in een koffiebonen maler tot meel/of je kan het kant-en-klaar kopen in de supermarkt of biowinkel)
200 ml zonnebloem olie
150 ml honing
3 eieren
2 tl baking soda
1 el kaneel
Frosting
250 g poedersuiker
100 g roomkaas
75 g boter op kamertemperatuur
- Verhit de oven op 180°C en bekleed een springvorm met bakpapier.
- Rasp de wortels fijn en snijd de vijgen in kleine stukjes en verwijder ook het staartje.
- Klop de eieren samen met de honing, de olie, de baking soda, het snufje zout en de kaneel tot een luchtig geheel.
- Voeg hierbij de rest van de ingrediënten en meng het goed door.
- Stort nu het mengsel in de springvorm en bak de cake circa 60 minuten in de oven. Met een sate prikker kan je kijken of de cake gaar is. Als de prikker er droog uit komt is je cake klaar.
- Nu gaan we de ‘frosting’ maken. Klop de boter luchtig met een handmixer of met een garde.
- Voeg hierbij de roomkaas en voeg daarna de poedersuiker toe. Klop alles nog even goed door.
- Serveer de cake als hij is afgekoeld met de ‘frosting’ eroverheen.
Comments